Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

Завршна конференција на пројекту „Дијалог промена": Снага партнерства

06.12.2023.

Након више од хиљаду дана умрежавања и успостављања сарадње и конструктивног дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти организовала завршну конференцију под крилатицом Снага партнерства. Конференција ставила је фокус на најбоље праксе међусекторске сарадње – од покретања дијалога, до олакшавања процеса доношења одлука и креирања јавних политика.

Прочитајте више

Делегација програма „Дијалог промена“ у студијској посети Хрватској

06.10.2023.

Београдска отворена школа је у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Уредом за удруге Владе Републике Хрватске, у периоду од 18. до 22. септембра, 2023. године, организовала студијску посету Хрватској.

Прочитајте више

Одржана завршна конференција у склопу пројекта „Локалним дијалогом до унапређења системске бриге о деци”

04.10.2023.

У петак, 29. септембра у просторијама Кластера ”CBC“, Сомборски едукативни центар је организовао завршну конференцију у склопу пројекта „Локалним дијалогом до унапређења системске бриге о деци”.

Прочитајте више

До интеркултуралног образовања можемо заједно

15.09.2023.

Европски покрет у Србији покренуо је иницијативу формирања Међусекторске радне групе за развој интеркултуралног образовања у средњим школама у оквиру пројекта „Заједно за равој интеркултуралног образовања" са циљем умрежавања и сарадње организација цивилног друштва, средњих школа и представника/ца релевантних јавних интитуција у области унапређења квалитета образовања о људским правима, са фокусом на интеркултурално образовање.

Прочитајте више

Сарадњом до конкретних решења за развој интеркултуралног образовања

09.09.2023.

У уторак, 29. августа 2023. године, одржан је пети по реду састанак Међусекторске радне групе за развој интеркултуралног образовања

Прочитајте више

Одржана тродневна Летња школа у оквиру пројекта „Значај дијалога за локални економски развој - пример јавно-приватног партнерства (ЈПП)"

26.06.2023.

У оквиру пројекта „Дијалог промена", у јуну 2023. године у Београду, одржана је тродневна Летња школа посвећена унапређењу дијалога између власти и организација цивилног друштва. Домаћини школе били су Интитут за териоторијални економски развој (ИНТЕР) и Бечејско удружење младих (БУМ)

Прочитајте више

Након Посебног протокола, креиран и Приручник за примену Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима

16.06.2023.

Ужички центар за права детета је поред Посебног протокола, у сарадњи са Министарством спорта, креирао и Приручник за примену Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима. Приручник се користи уз нацрт Посебног протокола и заједно са њим чини целину.

Прочитајте више

Креиран нацрт Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима

12.06.2023.

Ужички центар за права детета (УЦПД) је у сарадњи са Министарством спорта иницирао процес израде и креирао нацрт Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима, који произилази из Општег протокола за заштиту деце од насиља, усвојеног од стране Владе Републике Србије почетком 2022. године и изради Приручника за примену Посебног протокола

Прочитајте више

Наставак дијалога Ужичког центра за права детета и Министарство спортс у заштити деце од насиља у сектору спорта

06.06.2023.

Одржана је прва седница Комисије за стратешко планирање у области борбе против негативних појава у спорту и заштите интегритета у спорту, у Спортском савезу Србије, 30.05.2023. у оквиру Савета Министра спорта.

Прочитајте више

Делегација програма „Дијалог промена“ у Студијској посети Шведској – размена пракси дијалога цивилног друштва и јавних власти

01.06.2023.

Унапређивање специфичних знања и вештина везаних за дијалог са јавним властима, осмишљавање, праћење јавних политика, умрежавање и упознавање са праксама дијалога ОЦД и јавних власти у Шведској били су неки од циљева Студијске посете коју је организовала Београдска отворена школа у партнерству са Олоф Палме центром.

Прочитајте више

Јачање капацитета организација цивилног друштва у области креирања јавних политика

18.05.2023.

У циљу јачања капацитета цивилног сектора за учешће у процес креирања јавних политика, Београдска отворена школа је у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике организовала другу по реду Школу јавних политика. Школа је одржана у Сокобањи у периоду од 24. до 27. априла 2023. године, где је као полазнике, окупила представнике 20 организација цивилног друштва.

Прочитајте више

Смернице за стицање и регистрацију статуса социјалног предузетништва

22.05.2023.

У циљу објашњавања на који начин социјална предузећа, у различитим правним формама, могу да стекну тај статус, какве измене је потребно да донесу како би добили тај статус, и какве обавезе проистичу из тог статуса, изађене су Смернице за стицање и регистрацију статуса социјалног предузетништва. Смернице немају правну снагу, већ су направљене са идејом да помогну читаоцима да боље разумеју Закон и начине његове примене.

Прочитајте више

Представљена Оцена стања квалитета ваздуха у Лесковцу

19.05.2023.

У уторак, 16. 5. 2023., у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању, у Лесковцу, одржана је завршна конференција пројекта „Дијалог за бољи ваздух" под називом „Шта дише Лесковац".

Прочитајте више

Одржане фокус групе са спортским савезима на тему унапређивања превенције и заштите деце од насиља у спортским активностима

09.05.2023.

Ужички центар за права детета је у сарадњи са Министарством спорта реализовао две фокус групе са националним спортским савезима, 26. априла 2023. у Палати „Србија" у Београду.

Прочитајте више

Састанак мреже Еко блок у Лесковцу

09.05.2023.

У суботу, 22. априла у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу одржан је састанак мреже Еко блок. Чланице мреже су пружиле подршку локалној иницијативи и активностима Тима 42 у борби за унапређење квалитета ваздуха у Лесковцу и дале допринос у изради Оцене стања квалитета ваздуха.

Прочитајте више

Ликовни конкурс „Дишем пуним плућима" - награђени радови

09.05.2023.

Наградни ликовни конкурс „Дишем пуним плућима" Тима 42 изазвао је велико интересовање код основаца у Лесковцу. Примили смо укупно 88 радова ученика основних школа са територије града Лесковца.

Прочитајте више

Шта дише Лесковац? Резултати наградног конкурса

09.05.2023.

Наградни конкурс „Шта дише Лесковац" изазвао је велико интересовање грађана и грађанки. Током трајања конкурса пристигле су 92 фотографије из 47 појединачних пријава. Награђено је 8 аутора.

Прочитајте више

Мањак психолога у здравственим установама отежава подршку у домену менталног здравља

05.04.2023.

Психолог Никола Танасковић, испред ПИН-а, говорио је за Радио Луну о резултатима и току спроведеног пројекта „Заједно ка унапређењу менталног здравља у заједници".

Прочитајте више

Фокус група са професионалцима за већу безбедност деце у спорту

03.04.2023.

29. масрта 2023. године одржан је онлајн састанак са представницима oрганизација цивилног друштва и родитељима деце која су укључена у спортске и рекреатвне активности.

Прочитајте више

Наставак сарадње Министарства спорта и Ужичког центра за права детета у превенцији и заштити деце од насиља у сектору спорта

03.04.2023.

Одржан је други састанак представника Министартсва спорта Ужичког центра за права детета у вези са израдом нацрта Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спорстким активностима и Приручника за примену Посебног протокола, 28. марта 2023. године у Палати Србије у Београду.

Прочитајте више