Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

19.05.2023.

Представљена Оцена стања квалитета ваздуха у Лесковцу

У уторак, 16. 5. 2023., у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању, у Лесковцу, одржана је завршна конференција пројекта „Дијалог за бољи ваздух" под називом „Шта дише Лесковац".

У оквиру конференције Ана Пецарски је испред Тима 42 представила Оцену квалитета ваздуха у Лесковцу на чијој изради је Тим 42 радио протеклих 8 месеци у сарадњи са локалном самоуправом, установама, институцијама и удружењима као и заинтересованим грађанима. Иако су у документу прикупљени и сортирани важни подаци по питању загађења ваздуха, наглашено је да оцена није потпуна јер у Лесковцу регистар загађивача још увек не постоји у оном формату како је закон прописао, тако да грађани Лесковца немају податке о загађивачима и опасним материјама које они емитују.

На конференцији су учествовали и представници новоосноване мреже организација Еко блок, Наташа Глигоријевић и Миленко Јовановић. Наташа се осврнула на саму мрежу и нагласила да ова мрежа окупља организације са конкретним и сродним изазовима у локалним заједницама, и да јој је циљ да пружи подршку локалним иницијативама и заговара за издвајање буџета и конкретна решења за проблем загађења ваздуха. Миленко Јовановић се у свом излагању фокусирао на горуће проблеме који постоје у нашем систему и истакао да му је јако драго да је поново у Лесковцу, али да нажалост увек наилази на исте проблеме по питању загађења ваздуха, а то је неспремност локалне самоуправе и државе да ефикасније реагује у оваквим ситуацијама.

У прилог реченом иде и чињеница да се представници Одељења за заштиту животне средине нису одазвали позиву и нису присуствовали конференцији.

Током догађаја се обратила и Сара Стаменковић испред Београдске отворене школе, која је истакла значај теме квалитета ваздуха, али и оваквих догађаја и дијалога самог по себи, без ког се не може доћи до промена које ће имати позитиван ефекат на наше друштво. 

Представница Завода за јавно здравње, Вања Илић, истакла је значај самог документа Оцене стања квалитета ваздуха који ће служити као добра полазна тачка за даље активности на унапређењу квалитета ваздуха у Лесковцу. Она је истакла да је дијалог и сарадња цивилног сектора, локалних установа и грађана веома важна и да е ово можда мали, али веома значајан корак за град Лесковац.

Конференција „Шта дише Лесковац" завршни је догађај пројекта „Дијалог за бољи ваздух" који је део пројекта „Дијалог промена" Београдске отворене школа, а финансиран је од стране Делегације Евроске уније у Србији.