Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

26.06.2023.

Одржана тродневна Летња школа у оквиру пројекта „Значај дијалога за локални економски развој - пример јавно-приватног партнерства (ЈПП)"

У оквиру пројекта „Дијалог промена", у јуну 2023. године у Београду, одржана је тродневна Летња школа посвећена унапређењу дијалога између власти и организација цивилног друштва. Домаћини школе били су Интитут за териоторијални економски развој (ИНТЕР) и Бечејско удружење младих (БУМ),

На Летњој школи је учествовало 20 представника општина Бечеј, Опово, Топола, Лазаревац, Бајина Башта и Љубовија као и локалне ОЦД и медији. Представници су признати стучњаци из области укључивања цивилног друштва у јавно-приватна партнерства: Андријана Јовановић (Комисија за ЈПП), Еди Мајсторовић (Стална конференција градова и општина) Мирјана Ћирић (Општина Топола), Слађана Средојевић, Ана Аћимов (БУМ), Бојана Селаковић (Национални конвент о ЕУ), Злата Ђорђевић (Транспарентност Србија).

Током три дана учесници су имали прилике да се упознају да процедурама одобравања и значајем пројеката ЈПП у Србији, могућностима сарадње ОЦД и јавних власти код ових пројеката, иновативним механизмима за укључивање грађана у процес доношења одлука, принципима доброг управљања и др. У току трајања Летње школе разговарало се о могућој формализацији дијалога између представника јавног сектора и цивилног друштва. У том смислу, предложена су два модела сарадње: Споразум о сарадњи (између представника општине и једног или више представника цивилног друштва) и формирање Радног тела (Форум за дијалог) где ће се редовно разговарати о локалоним потребама и могућностима за нове пројекте јавног-приватног партнерства.