Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Издвајамо

20.04.2022.

Регионална конференција Удружења студената са хендикепом у Ваљеву

Удружење студената са хендикепом одржало је 19. априла 2022. године у просторијама Градске управе Ваљева конференцију о значају подршке локалних самоуправа у виду стипендија за младе са хендикепом.

На конференцији су говорили извршни директор Удружења Милан Јанковић, истраживач и политички аналитичар Бобан Стојановић и активисткиња Удружења Јована Новаковић, а присуствовали су представници јединица локалних самоуправа из околине Ваљева, као и локални медији.

Бобан Стојановић представио је резултате истраживања о конкурсима за стипендије јединица локалних самоуправа који су показали да само 14 јединица локалних самоуправа у Републици Србији препознаје младе са хендикепом као категорију младих којој је неопходна подршка.

Осим тога, Милан Јанковић је указао на то ко су све особе са хендикепом и да је број особа са хендикепом много већи од података из последњег пописа. Истакнуто је и да би ученицима и студентима са хендикепом ублажени критеријуми за остваривање права на стипендију били изузетно значајна подршка, јер они имају много веће трошкове од својих вршњака, а са друге стране и далеко изазовније услове студирања услед којих им је неретко немогуће да имају висок просек оцена.

Представљени су и предлози ублажених критеријума за конкурсе за стипендије јединица локалних самоуправа, а чије увођење Удружење заговара.

Удружење ће у наредном периоду одржати још 4 регионалне конференције, а након тога ће бити организовани тренинзи за особе запослене у јединицама локалних самоуправа у циљу њиховог оснаживања за примењивање инклузивних политика и доприношење развоју инклузивног друштва.

Конференција се реализовала у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“. Пројекат се спроводи у оквиру пројекта “Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.