Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

17.03.2022.

ИнТЕР одржао три радионице на тему јавно-приватног партнерства у општинама Топола, Бечеј и Пландиште

Институт за територијални економски развој – ИнТЕР је током фебруара и марта 2022. године, у сарадњи са Општинама Бечеј, Планидште и Топола, организовао три радионице у оквиру пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу”. 

Радионице су окупиле представнике организација цивилног друштва (ОЦД), медије и представнике локалне самоуправе. На догађајима су представљени прелиминарни налази мониторинг  извештаја о степену укључености организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука у пројектима јавно-приватног партнерства (ЈПП) на локалном нивоу. Наиме, у досадашњој пракси, локалне самоуправе нису укључивале ОЦД ни у једној фази спровођења пројеката  јавно приватног партнерства. Истраживач на пројекту, проф. др Весела Влашковић, је посебно нагласила важност дијалога између ОЦД и јавних власти у пројектима ЈПП.

У интерактивном духу, на радионицама се говорило о примерима добре праксе у овим општинама и презентоване су конструктивне идеје за нове пројекте јавно-приватног партнерства. Присутни су исказали потребу за едукацијом и спремност да се унапреде своја знања у овој области како би побољшали рад својих организација и укључили се у већој мери у дијалог са јавним власти.

Пројекат се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније и у њему учествују три општине: Бечеј, Пландиште и Топола. Циљ пројекта јесте да допринесе демократском развоју кроз унапређење јавних политика и дијалога у области ЈПП у Србији, као и већем укључивању ОЦД у процес планирања и доношења одлука код пројеката ЈПП на локалном нивоу.