Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

23.02.2022.

Аутрич методологија у пракси: Тим анкетара започео прво мапирање потреба корисника у општини Пожега

Аутрич рад, као рад с друштвено искљученим људима, често невидљивим за систем, у Србији су углавном развијала и практикују удружења грађана која се баве досезањем одређене групе деце, младих, одраслих и старијих лица која се налазе у уличним ситуацијама и/или су без крова над главом; живе у неформалним (супстандардним) насељима; живе с одређеним инвалидитетом; изложена су извесним ризицима услед специфичних животних прилика, здравствених стања, понашања или друштвених околности; живе у самачким домаћинствима и у руралним пределима; припадају националним мањинама или су интерно расељена или избегла лица итд.

Удружење "Форум цивилне акције ФОРЦА" кроз пројекат "Ти доносиш промену! – Иницијатива за укључивање грађана/ки у промене локалних социјалних политика у општинама Пожега, Косјерић, Крупањ и Прибој" спроводи аутрич програм, пошто тим начином рада добија увид у тешкоће и изазове људи који су последица друштвених услова, искључености и извесних ширих друштвених промена. Користећи механизам аутрича, као оруђа за досезање социјално искључених група грађана  овим анкетирањем  које су започели у селима Дразиновици и Висибаба "ФОРЦА" ће добити информације о њиховим ургентим потребама у домену социјалне заштите и шире.

При првом контакту са корисницима и  показном мапирању  анкетном тиму  је подршку пружио тим стручних сарадника Асоцијације Дуга Шабац, који има вишегодишње искуство у овој области.

Налазе теренског истраживања, који ће се прикупљати у наредним месецима, "ФОРЦА" ће употребити као заговарачки алат за дијалог о неопходности  унапређења локалних социјалних политика у општинама Прибој, Косјерић, Крупањ и Пожега.

Активност се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координише Београдска отворена школа, уз финансијску подршка Европске уније.