Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

28.10.2021.

Конференција „Дијалогом до ОриГИнал производа“

Савез ОриГИнал Србија обележио је почетак пројекта „Дијалогом до Оригинал производа“ конференцијом у Новом Саду 27. октобра 2021. године, на којој су се окупили кључни актери који ће бити укључени у пројекат.

Град Нови Сад од 2016. године субвенционише сертификацију производа са ознакама географског порекла за шта је у претходних 5 година издвојио скоро 9 милиона динара. Ова средства претходних година додељена су удружењима „Футошки купус“, Друштву пчелара „Јован Живановић“ и „Бегечким повртарима“ и тако је око 80 произвођача са територије града Новог Сада добило сертификат заштите географског порекла. 

Пројекат има за циљ да овај пример добре праксе пренесе и на остале крајеве Србије и да на тај начин, укључењем локалних власти, помогне произвођаче и других крајева Србије да сертификују своје производе.

Осим партнера на пројекту Етно Мрежа, на конференцији присуствовали су и: државни секретар Министарства пољопривреде, шеф групе за квалитет и декларисање хране у Министарству пољопривреде, начелник за привреду града Новог Сада, члан Градског Већа за пољопривреду и рурални развој Новог Сада, директор Завода за интелектуалну својину, заменица градоначелника града Сомбора, представница Швајцарског пројекта за развој и промоцију производа са географским ознакама, Представници удружења и произвођачи.

Теме које су биле предмет дискусије на конференцији су:

1.Перспектива производа са ознаком порекла као потенцијал за локални развој;

2. Дијалог и партнерство локалне самоуправе са удружењима произвођача као основе за развој производа и локалне заједнице;

3. Пример града Новог Сада као модел сарадње и партнерства доносиоца одлука и удружења.

Кроз дискусију која је вођена исказана је заинтересованост и разумевање свих присутних за учешће у решавању проблема у области производа са ознакама порекла.

Сам догађај је био веома добро медијски пропраћен. 

Пројекат се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.