Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

15.02.2022.

Удружење студената са хендикепом покренуло већи ниво подршке јединица локалних самоуправа за младе са хендикепом

Удружење студената са хендикепом у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“ бави се заговарањем увођења ублажених критеријума у конкурсе јединица локалних самоуправа за ученичке и студентске стипендије.  Инклузивне политике у конкурсима за стипендије представљале би важан вид подршке локалних заједница за младе са хендкепом којима је далеко изазовније да постигну високе оцене и испуне услове за остваривање права на стипендију него њховим вршњацима.

Прва активност за успостављање дијалога за увођење инклузивних политика у конкурсе за стипендије јединица локалних самоуправа били су састанци са актерима које је Удружење препознало као кључне за разговор о инклузивним политикама као виду подршке за ученике и студенте са хендикепом.

Одржано је седам састанака са кључним актерима, а у питању су били: Повереник за заштиту равноправности, Заштитник грађана, Републички секретаријат за јавне политике, Министарство државне управе и локалне самоуправе, СИПРУ тим, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Стална конференција градова и општина.

На састанцима су чланови тима Удружења представили идеју пројекта и значај стипендија за ученике и студенте са хендикепом, као и начине на које кључни актери могу подржати иницијативу организације. На свим састанцима су кључни актери показали интересовање и вољу да допринесу успостављању дијалога и из експертског угла свој области укажу на важност увођења инклузивних политика. Осим тога, сви кључни актери су се сложили да је важно да учествују и на округлим столовима које ће Удружење организовати како би сви експерти могли да из угла своје области допринесу предлогу инклузивне политике које ће им Удружење презентовати. 

Пројекат се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.