Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

20.01.2022.

Међусекторска Радна група даље развија предлог Одлуке о отвореним подацима града Панчева

Центар за едукацију и транспареност - ЦЕТРА организовао је други састанак међусекторске, радне групе 20. јануара 2022. године у оквиру пројекта "Развој локалне стратегије отворених података града Панчева - дијалогом ка бољим локалним јавним политикама". Група је окупила представнике локалне самоуправе и доносиоце одлука из градске управе града Панчева, као и представнике локалних удружења и стручњака који се уско баве дигитализацијом, управом и технологијом отворених података.

На састанку је представљен досадашњи рад Градског већника за локалну самоуправу и информационе технологије и чланова Радне групе на изради предлога одлуке о отвореним подацима града Панчева. Коментарисан је досадашњи прогрес и договорено је да се целокупан текст предлога заврши до идуће седнице ове групе, у облику нацрта чији ће се садржај тада коментарисати и мењати.

Процедура отварања података је и даље нова за већину доносиоца одлука у јединицама локалне самоуправе у Србији, пре свега услед релативно ограниченог искуства, спорадичне праксе и недовољних сазнања у вези са користима, трошковима и препрекама у овом процесу. Заједнички рад и реализација пројекта ће омогућити локалним јавним властима да стекну битна знања о отвореним подацима.

Главни циљ ове Радне групе је да се установи предлог јавне политике града Панчева у области отворених података, коју би усвојило Градско веће и Скупштина града Панчева.

Ова активност спроводи се у оквиру пројекта "Развој локалне Стратегије отворених података града Панчева - дијалогом ка бољим локалним јавним политикама" у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.