Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

13.12.2021.

Одржана уводна радионица за истраживаче који ће анализирати употребу отворених података јавних институција у Панчеву

У понедељак 13. децембра 2021. године Центар за едукацију и транспарентност - ЦЕТРА одржао је уводну радионица за младе истраживачице које ће анализирати надлежности и капацитете локалне самоуправе за тематско отварање података у Панчеву. Оне ће у наредна два месеца анализирати капацитет и способност сектора који спадају у надлежност локалне самоуправе да отварају податке, тј. да представљају податке у машински читљивом облику и њихову вољу да те податке користе за потребе заједнице и грађана. 

Путем јавног конкурса за истраживачице и истраживаче, пријавило се 25 људи од којих су изабране четири младе истраживачице. Области које ће се анализирати су: предшколско, основношколско и средњошколско образовање и васпитање; комуналне услуге локалних јавних и јавно-комуналних предузећа; услуге које пружа Градска управа града Панчева; здравствене услуге (домови здравља, болница).

Панчево, тренутно, нема ниједну актуелну локалну политику/стратегију/пропис који регулише област отворених података, док је принцип отворених података присутан у документима јавне политике Републике Србије већ неколико година, а национални Портал отворених података постоји од 2017. године. За јединице локалне самоуправе (ЈЛС) је важно усвајање локалних прописа, којима ће се дефинисати стратегије, стандарди и процедуре у вези са идентификацијом, припремом и објављивањем података – како унутар локалних управа тако и за ситуације у којима податке не стварају органи ЈЛС већ друга лица и организације са којима ЈЛС сарађују.

Ова активност се спроводи у оквиру пројекта “Развој локалне стратегије отворених података града Панчева – дијалогом ка бољим локалним јавним политикама” чији је циљ унапређење квалитета и структуре дијалога између јавних власти и локалних организација цивилног друштва кроз заједничку припрему предлога јавних политика у области дигиталних услуга и е-сервиса. Пројекат се спроводи у оквиру пројекта „Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.