Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

13.12.2021.

Радионице медијске писмености са ученицима из Новог Сада и Бечеја

Новосадска новинарска школа реализовала је две радионице за ученике на тему медијске и информационе писмености и лажних вести у склопу пројекта „Унапређење медијске и информационе писмености кроз дијалог са јавним властима“. Радионице су одржане у Гимназији „Светозар Марковић“ у Новом Саду и Економско-трговинској школи у Бечеју.

Током радионица, са ученицима је разговарано о основним појмовима медијске и информационе писмености, о феномену лажних вести, сензационализма и кликбејта. Кроз разговор и практичне вежбе, са ученицима је разматрано на који начин се одупрети овим изазовима савременог медијског окружења.

Ученици су били упознати са неким од алата за проверу информација, као што су напредна Гугл претрага и софтвери за обрнуту претрагу фотографија. Како су неки од њх навели, провером информација су се већ бавили на одређеним часовима, па ће им стечена знања у томе додатно помоћи.

„Медијска писмености ће нам помоћи да анализирамо податке и размишљамо критички“ један је од закључака који су ученици изнели након реализованих радионица. Осим тога, већина се сложила у томе да би дигитални алати, као и технике критичког мишљења већ постојеће часове учиниле интересантнијим и актуелнијим.

Пројекат "Унапређење медијске и информационе писмености кроз дијалог са јавним властима" се спроводи у оквиру пројекта  "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.