Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

22.10.2021.

Две основне школе и три вртића укључени у "Дијалог промена"

нарнс

Састанак између представника образовних институција у Краљеву одржан је у организацији Националне асоцијације родитеља и наставника Србије (НАРНС) Градског клуба родитеља и наставника Србије у Краљеву у Скупштинској сали 2 града Краљева, 19. октобра 2021. године, како би се успоставио договор да се у Локални акциони план за развој образовања уврсти Протокол за транзицију из ПУ у ОШ и да се до краја јуна успешно спроведе транзиција за децу предшколског узраста, посебно из маргинализованих група у основне школе, у овој локалној заједници.

„Постигнут је договор да имамо састанак са руководиоцем пројектног тима Локалне самоуправе Миром Продановић, ради имплементирања Протокола у Локални акциони план за развој образовања“, каже Драгана Николић, учитељица и локална координаторка НАРНС-а која је организовала овај састанак.

„Главна тема је била да упознамо представнике Локалне самоуправе о пројекту „Од игре до књиге – доприноси успешној транзицији из предшколске установе у основну школу“, који се спроводи у оквиру програма „Дијалог промена - подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти“, који подржава Делегација ЕУ у Србији“  наставила је Николић и највила да ће у пилот пројекат бити укључене ОШ „Браћа Вилотијевић“ и „Чибуковачки партизани“, те вртићи „Пчелица“, „Ратарска капија“ и „Невен“ из Краљева.

Радна група је истакла важност Локалне самоуправе као кључног партнера и интерес локалне заједнице за унапређење образовања у нашој општини. „Упознали смо их и са НАРНС-овим истраживањем и резултатима истраживања из 2020. године на тему „Транзиција деце из предшколске установе у основну школу у Републици Србији“. Указали смо и на дисконтинуитет између васпитно-образовног рада између предшколских установа и основних школа, који је повећан у срединама у којима је пилотиран нови програм васпитно-образовног рада“ истиче Николић.

У дискусију се можете укључити преко друштвених мрежа коришћењем хештегова #ОдИгреДоКњиге, #ДијалогПромена и #НАРНСобразовање. 

Пројекат „Од игре до књиге - допринос успешној транзицији из предшколске установе у основну школу“  се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније.