Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

27.10.2021.

Od igre do knjige: Kraljevo, Zrenjanin i Čačak otpočeli proces tranzicije u školska dokumenta

нарнс

Прелазак из предшколске установе у основну школу је једна од највећих промена у животу детета које су управо у том периоду налази у врло динамичном и убрзаном развоју. У педагошкој теорији доминира експлицитно становиште да ефикасност процеса транзиције у основну школу (ОШ) зависи од квалитета односа и усаглашеног деловања три система - породице, школе и предшколске установе (ПУ). У пракси је нешто другачије, не постоји обавеза реализације транзиције, већ је овај процес остављен на доброј намери вртића и школа. Национална асоцијација родитеља и наставника Србије (НАРНС) од 2020. године ради на унапређењу процеса транзиције и успостављању системске подршке свим учесницима овог процеса, школама, вртићима и породицама.

Тренутна образовна политика и пракса не задовољавају потребе деце и родитеља, а посебно нису афирмативне за децу и родитеље из маргинализованих група. Због тога су Градски клубови родитеља и наставника у Краљеву, Зрењанину и Чачку отпочели рад на увођењу Протокола транзиције у школска документа. Овај процес у Краљеву отпочет је састанцима са представницима НАРНС Градског клуба родитеља и наставника Србије, заговарачке Радне групе, чланова локалне самоуправе и предшколске управе (ПУ).

Састанку са представницама ПУ“ Олга Јовичић Рита“ из Краљева су присуствовале: директорка ПУ, Габријела Чмерић, педагошкиња ПУ Ивана Милорадовић Костић, Весна Богићевић, педагошкиња у ОШ „Браћа Вилотијевић“, мастер васпитачица Љиљана Живковић, педагошкиња у ОШ „ Чибуковачки партизани“ Ана Милановић и председница НАРНС-а и учитељица у ОШ „Чибуковачки партизани“, Драгана Ђоковић.

„Директорку ПУ смо упознали са пројектом „Од игре до књиге“ који се реализује кроз програм „Дијалог промена“ који је подржава Делегација ЕУ у Србији. Пошто смо са директорком и педагошкињом ПУ успоставили сарадњу када смо имали кампању јавног заговарања „Транзиција деце из предшколске установе у основну школу у Републици Србији“, 2019. године и тада креирали Заједнички план сарадње ПУ у ОШ, који је 2020. године био прилагођен епидемиолошкој ситуацији и имплементиран је у Годишњи план рада ПУ „Олга Јовичић Рита“, ОШ „Чибуковачки партизани“ и ОШ „Олга Милутиновић“ у Годачици“ каже Драгана Ђоковић, координаторка овог пројекту у Краљеву. Директорка ПУ, упућена у значај наставка  сарадње, пружила је подршку за даљи рад на овом пројекту.

У дискусију се можете укључити преко друштвених мрежа коришћењем хештегова #ОдИгреДоКњиге, #ДијалогПромена и #НАРНСобразовање

Пројекат „Од игре до књиге - допринос успешној транзицији из предшколске установе у основну школу“  се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније.