Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

21.10.2021.

Безбедност и заштита деце у спортско-рекреативним активностима при спортским клубовима - фокус групе са децом у Ужицу

Фокус група

Ужички центар за права детета организовао је фокус групе на тему „Безбедност и заштита деце у спортско-рекреативним активностима при спортским клубовима“ 21. октобра 2021. године, са децом и младима која су учествовала, или учествују у активностима спортских клубова.

У оквиру фокус групе остварени су увиди у то на који начин деца и млади перципирају безбедност у оквиру спортских удружења, прихватљива/неприхватљива понашања у спортским клубовима, шта су њихови предлози за унапређење безбедности деце у овом домену. Богата дискусија се развила и на следеће теме: како деца и млади перципирају врсте насиља у спорту; њихови ставови према насиљу у спорту; искуства и начини како реагују када трпе или су сведоци истог; шта за њих значи право на приватност и како је клубови штите; постоје ли превентивне активности у раду клубова и да ли су упознати са кодексом спортске етике; шта мисле о начинима остваривања инклузији у раду спортских клубова; које су по њиховом мишљењу вредности, принципи и циљеви на којима треба да се заснива систем заштите деце од насиља у спорту.

Перспектива деце ће бити значајна у намери Ужичког центра за права детета да се иницира дијалог за успостављање законских процедура и правила за заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања у сектору спорта. 

Ужички центар за права детета реализуje пројекат „Дијалогом до унапређених политика заштите деце од насиља у спорту“ који је део пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.