Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

13.07.2022.

Завршено мапирање потреба потенцијалних корисника локалних услуга социјалне заштите

Slika 1

Представници Удружење „Форум цивилне акције ФОРЦА“ у сарадњи са партнерским организацијама спровели су теренско испитивање на територијама општина Пожега, Косјерић, Крупањ и Прибој. Прикупљене су информације о потребама грађана и грађанки, а посебно оних који припадају осетљивој друштвеној категорији, који тренутно не користе доступне локалне услуге социјалне заштите, као и информације да ли је потребно развијати неке нове/иновативне услуге, како би се за све грађане обезбедила једнака доступност услуга у сектору социјалне заштите.

Истраживање је обухватило преко 500 лица са територије наведених општина, а у току је анализа података на основу којих ће се креирати препоруке за унапређење актуелног оквира социјалних политика у све 4 општине где се пројекат реализује.

Искуства анкетара са терена су, да је већина грађана врло радо учествовала у истраживању јер нису имали често прилике да их неко за нешто пита у било ком контексту, а нарочито ако се то тиче неких конкретних ствару везаних за реалне потребе у свакодневном послу. 

Трентуно, тим ФОРЦЕ ради на анализи прикупљених података, а анализа ће бити презентована јавности кроз медије и састанке око 20. јула а у задњој недељи јула, када се пројекат и завршава, локалним самоуправама  биће предате препоруке и предлози за унапређење политика.

 

Ово истраживање је спроведено у оквиру пројекта „Ти доносиш промену! Иницијатива за укључивање грађана/ки у промене локалних социјалних политика у општинама Пожега, Косјерић, Крупањ и Прибој“ који спроводи општина Пожега у сарадњи са Удружењима грађана из Косјерића, Крупња и Прибоја. Пројекат се реализује у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.