Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

12.05.2022.

Борба против насиља у основним и средњим школама се наставља

slika

У Новом Саду је 10. маја одржан састанак чланова Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада и представника Центра за несталу и злостављану децу (Фондација Тијана Јурић). Састанку је присуствовао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић, као и представници Града Суботице, Општине Аранђеловац и Општине Власотинце.

Обзиром да је Нови Сад једини град у Србији који има Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, Фондација је управо њега изабрала као пример добре праксе, односно као институцију која ће својим примером да мотивише и упозна са својим радом још три локалне самоуправе у Србији, са крајњим циљем да и оне оснују Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, у својим местима и крену да раде на измени забрињавајуће статистике која се тиче вршњачког насиља.

– Наша крајња идеја је да сви градови и општине у Србији имају једно овакво координационо тело. Оно што вам могу рећи да сам у разговорима са градоначелником Вучевићем и председником наше земље које сам водио у протеклих месец дана чуо да ће формирањем нове владе овај проблем бити водећи којим ће се наша земља бавити. – изјавио је Јурић.

Како би се у дијалог о решавању проблема вршњачког насиља укључили сви неизоставни актери, Фондација ће одржати и јавне дебате у сваком од три одабрана града, у виду округлих столова, који ће окупити све заинтересоване стране: представнике општинских власти али и других партија које чине Скупштину општине, представнике родитеља, деце и младих, центара за социјални рад, основних и средњих школа, здравствених установа, полиције, тужилаштва, организација цивилног друштва, канцеларија за младе, локалних медија и др.

– Жеља нам је да овом иницијативом омогућимо дијалог и размену знања и искустава, са циљем измена у јавним политикама, које ће обезбедити бољу сарадњу и учесталију комуникацију образовних установа са локалним властима, и другим локалним институцијама које могу да поспеше ефикасност сузбијања, али и превенције вршњачког насиља. – каже Јурић.

Фондација Тијана Јурић спроводи пројекат „Заједно против вршњачког насиља“ у оквиру пројекта  Београдске отворене школе „Дијалог промена“, уз финансијску подршку Европске уније.