Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

09.05.2022.

Удружење Да се зна: Резултати у изазовним условима за рад у 2021. години

Протекла  година је на глобалном, регионалном и локалном нивоу поставила читав низ изазова којима је квир заједница била посебно изложена, највише због пандемије, али и због различитих препрека у институционалним и друштвеним контекстима који се базирају на дискриминаторном понашању и небезбедном окружењу. Ипак, у 2021. години Удружење Да се зна! остварило је многе ствари.

На њиховом онлајн чету са психолошкињом, који се одржава једном седмично, јавило преко 300 особа. С тим у вези, обезбеђено је скоро 150 индивидуалних и групних сесија са психолозима и психолошкињама, док им се више од 700 људи јавило преко друштвених мрежа за савет и подршку.

Удружењу је пријављено више од 100 противправних инцидената мотивисаних хомофобијом и трансфобијом.

Изборили су се за измене правилника о условима, критеријума и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона, чиме је окончана двогодишња дискриминација квир особа од стране Министарства здравља.

Такође су пружили 12 правних савета, присуствовали на пет рочишта, поднели две жалбе и један одговор на жалбу у два судска поступка која водимо због говора мржње, поднели две притужбе Кабинету повереника за заштиту равноправности, једну тужбу за говор мржње, једну кривичну пријаву за злочин из мржње и саставили преко 50 саопштења за јавност, коментара на законе, захтева и других сличних поднесака, све у циљу бољег приступа правди и веће сигурности наше заједнице.

Удружење “Да се зна!” је основано је у марту 2016. године и то са фокусом на мапирање и документовање случајева насиља и дискриминације над ЛГБТ+ особама у Србији.

Борбу за боље правно и животно окружење за квир заједницу настављају и у овој години и кроз пројекат „Дијалог у служби једнакости – Укључивање институција у процес унапређења положаја ЛГБТ + заједнице“. Пројекат се реализује у оквиру пројекта „Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.