Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

06.05.2022.

Удружење Да се зна! две године успешно четује са заједницом

Чет за анонимну и бесплатну психолошку подршку члановима ЛГБТИ заједнице, породици и пријатељима (у даљем тексту: чет), који је отворен уз подршку Удружења Да се зна! сваког четвртка од 20 до 22 часова, настао је као потреба да се ЛГБТИ заједници пружи подршка током периода када смо због пандемије корона вируса били у ванредној ситуацији, а која је препозната као посебно осетљива за психолошку добробити свих људи. Ипак, како је време протицало, показало се да постоји потреба људи да имају један безбедан и сигуран простор у коме сваке недеље, у периоду од два сата, могу да разговарају о томе како се осећају, о чему размишљају и маштају, и које жеље и планове имају.

У протекле две године на чет су долазили људи различитог пола, узраста, сексуалног и родног идентиета, верске и националне припадности. Ипак, иако није правило, најчешће су то били млади са простора бивше Југославије, претежно из Хрватске и Србије. Онлине форма чета је посебно згодна јер с једне стране омогућава заштиту тајност података о личности, а са друге стране омогућавају доступност психолошкој подршци сензитивној на ЛГБТИ теме, без обзира на локацију.

Сваке недеље, често у зависности од тога да ли је била објава на друштвеним мрежама, јави се између двоје и седморо особа, а бар неко од њих је особа која већ неко време посећује чет. Теме са којима људи долазе на чет су разнолике, крећу се од потешкоћа у домену партнерских односа, осећаја усамљености и потиштености, аутовања, страха од одбацивања, активизма, квир уметност и њеног значаја за психолошку безбедност ЛГБТИ људи, до дискриминације на послу, аутохомофобије, када, коме и где се обратити за подршку, као и многих других тема које су у блиској вези са одрастањем и животом у хетеронормативном друштву. Ипак, оно што је препознато као највећа вредност чета, а што се прожима кроз свако индивидуално искуство, јесте то што је он постао простор у коме особе могу да се отворе и истраже различите аспекте своје личности, док је са друге стране психолошкиња која их емпатично и заинтересовано слуша. 

Предвидивост, извесности и поузданост јесу неки од атрибута који утичу на изградњу поверења, а то је управо оно што је чет успео да изгради кроз своје континуирано постојање кроз време.

Ова активност подржана је у оквиру пројекта Удружења „Дијалог у служби једнакости – Укључивање институција у процес унапређења положаја ЛГБТ + заједнице“. Пројекат се реализује у оквиру пројекта „Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.