Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

05.05.2022.

Реализована регионална конференција Удружења студената са хендикепом у Новом Саду

Удружење студената са хендикепом одржало је 26. априла 2022. године у Културној станици СВИЛАРА у Новом Саду конференцију о значају подршке локалних самоуправа у виду стипендија за младе са хендикепом.

На конференцији су говорили Покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић, локални омбудсман града Новог Сада Марина Попов Иветић, извршни директор Удружења Милан Јанковић и активисткиња Удружења Весна Вукас, а присуствовали су представници јединица локалних самоуправа из Војводине, као и локални медији.

Представљени су резултати истраживања о конкурсима за стипендије јединца локалних самоуправа који су показали да само 14 јединица локалних самоуправа у Републици Србији препознају младе са хендикепом као категорију младих којој је неопходна подршка.

Осим тога, Милан Јанковић је указао на то ко су све особе са хендикепом и да је број особа са хендикепом много већи од података из последњег пописа. Истакнуто је и да би ученицима и студентима са хендикепом ублажени критеријуми за остваривање права на стипендију били изузетно значајна подршка, јер они имају много веће трошкове од својих вршњака, а са друге стране и далеко изазовније услове студирања услед којих им је неретко немогуће да имају висок просек оцена.

Представљени су и предлози ублажених критеријума за конкурсе за стипендије јединица локалних самоуправа, а чије увођење Удружење заговара.

Покрајински заштитник грађана навео је да сматра да би критеријуми требало да буду и блажи од предложених и да обухвате и групе попут студенткиња које су у другом стању. Предложио је да у иницијативу треба укључити и Министарство финансија које би могло да упути препоруке свим јединицама локалних самоуправа да буду флексибилини када је у питању додељивање стипендија за ученике и студенте са хендикепом.

Локални омбудсман града Новог Сада Марина Попов Иветић нагласила је да је ова независна институција увек на располагању свим грађанима и грађанкама и охрабрила особе са хендикепом да пријаве уколико су њихова права угрожена.

Конференција је одржана уз подршку ЕУ инфо поинта из Новог Сада и Културне станице СВИЛАРА.

Конференција је релизована у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“. Пројекат се спроводи у оквиру пројекта “Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.