Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

28.04.2022.

Одржана регионална конференција Удружења студената са хендикепом у Смедереву

Удружење студената са хендикепом одржало је 20. априла 2022. године у просторијама Центра за културу у Смедереву конференцију о значају подршке локалних самоуправа у виду стипендија за младе са хендикепом.

На конференцији су говорили извршни директор Удружења Милан Јанковићсамостална саветница Повереника за заштиту равноправности, Ивана Филиповић и активисткиња Удружења Јована Новаковић, а присуствовали су представници јединица локалних самоуправа из околине Смедерева као и локални медији.

Представљени су резултати истраживања о конкурсима за стипендије јединца локалних самоуправа који су показали да само 14 јединица локалних самоуправа у Републици Србији препознају младе са хендикепом као категорију младих којој је неопходна подршка.

Ивана Филиповић указала је на разлику између посредне и непосредне дискриминације и истакла да ученицима и студентима са хендикепом ублажени критеријуми представљају изједначавање услова. Посебно је нагласила да је позитивна дискриминација погрешан термин, уместо ког треба користити термин афирмативне мере.

Осим тога, Милан Јанковић је указао на то ко су све особе са хендикепом и да је број особа са хендикепом много већи од података из последњег пописа. Истакнуто је и да би ученицима и студентима са хендикепом ублажени критеријуми за остваривање права на стипендију били изузетно значајна подршка, јер они имају много веће трошкове од својих вршњака, а са друге стране и далеко изазовније услове студирања услед којих им је неретко немогуће да имају висок просек оцена.

Представљени су и предлози ублажених критеријума за конкурсе за стипендије јединица локалних самоуправа, а чије увођење Удружење заговара.

Конференција је релизована у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“. Пројекат се спроводи у оквиру пројекта “Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.