Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

10.11.2021.

Положај жена на тржишту рада у Ужицу – како превазићи изазове?

Ужички центар за људска права и демократију је, у сарадњи за локалном самоуправом града Ужица, одржао 9. новембра 2021. године у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању заједнички састанак са дванаест незапослених жена са територије овог града. Основно питање о коме се разговарало на састанку јесте положај жена на тржишту рада и како превазићи постојеће изазове.

Како Центар наводи, многе учеснице су истакле да су остале без посла за време пандемије Ковид-19. Једна група учесница остала је без посла јер су се фирме у којима су радиле угасиле, друга јер су се разболеле. Треће нису ни започињале рад јер су им на разговорима за посао послодавци говорили да су превише образоване, док је четврта група учесница навела да су добровољно напустиле посао због лоших радних услова.

Дискутовало се о питању које институције би требало да се баве питањем незапослености, шта би требало да уради ужичка општина или неке друге институције и/или организације, како би помоћ овим женама била пружена. Дошло се до закључка да је потребно подстицати додатну едукацију незапослених и послодаваца и удруживати се. Такође, учеснице су навеле да је потребно утицати на медије да не пласирају само лоше информације, већ и примере добре праксе послодаваца, које су саме навеле да има. Наведено је да је важно инсистирати на поштовању закона и примени казнених политика.

Учеснице су истакле и да је важно да Национална служба за запошљавање изгради већи утицај код послодавца и да заштити незапослене. Закључено је да је највећи кривац овакве локалне политике запошљавања тренутна политика која је везана за националну, као и да се не води рачуна о потребама и специфичностима локалне заједнице. Стога су истакле да општина Ужице и локална самоуправа треба да буду отвореније за дијалог са грађанима и грађанкама.

Ова активност спровела се у оквиру пројекта „Нове перспективе у политикама запошљавања“, који Ужички центар за људска права и демократију спроводи у оквиру пројекта „Дијалог промена“, којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.