Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

25.03.2022.

Корак ближе ка равноправности за ученике и студенте са хендикепом

Удружење студената са хендикепом одржало је округли сто са кључним актерима за покретање дијалога за увођење инклузивних политика у конкурсе за стипендије које јединице локалних самоуправа додељују ученицима и студентима. Округли сто се одиграо 24. марта 2022. године у ЕУ инфо центру, а учествовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Сталне конференције градова и општина и Републичког секретаријата за јавне политике.

Учесницима су презентовани резултати истраживања о конкурсима за стипендије јединица локалних управа и броју јединица локалних самоуправа које (не)препознају младе са хендикепом, као и предлог ублажених критеријума за чије увођење ће се Удружење залагати у наредном периоду. Сви кључни актери дали су корисне сугестије, предлоге и савете у циљу формулисања финалног предлога инклузивних политика.

Удружење студената са хендикепом обезбедило је подршку свих наведених актера, а у оквиру следећих активности ће широм Србије представити предлог инклузивних политика особама запосленим у јединицама локалних самоуправа и едуковати их да примењују исте.

Покретање дијалога за увођење инклузивних политика у конкурсе јединица локалних самоуправа активност је која се реализује у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“. Пројекат се спроводи у оквиру пројекта “Дијалог промена којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.