Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

19.12.2021.

Округли сто "Како да производи са географским пореклом буду покретач развоја локалне заједнице"

Округли сто под називом „Како да производи са географским пореклом буду покретач развоја локалне заједнице“ одржан је 17. децембра 2021. године у Новој Вароши и на њему су учествовали: Милинко Шапоњић - Саветник за пољопривреду и рурални развој у одељењу за привреду и локални развој општине Нова Варош, Владимир Павловић - Београдска отворена школа, Миланка Тртовић - Председница удружења „Златарски сир“ и произвођач златарског сира и Мирјана Милутиновић - председница Савеза Оригинал Србија.

Дискутовано је о развоју локалних заједница који почива на једној специфичној теми, а то је партнерство јединица локалних самоуправа и удружења произвођача производа са географским пореклом.

Концепт производа са географским пореклом је врло битан, и он почива на томе да одређени регион, одређена локална заједница може да се похвали тиме да се на њеној територији производи неки производ који има специфичне карактеристике и који по свом квалитету могу да буду изузетан развојни потенцијал.

Представљени су примери добре праксе сарадње различитих сектора у друштву који су усмерени ка томе да се искористи неки развојни потенцијал заједнице - у овом конкретном случају то су производи са ознакама географског порекла кроз одрживу и делотворну сарадњу јединица локалне самоуправе и удружења .

Сви учесници су представили из свог угла колико је та сарадња битна и неопходна и за произвођаче и њихове организације, али и за локалну заједницу.

Општина Нова Варош је препознала производ „Златарски сир“ и учинила значајне кораке да се стави на мапу производа са ознаком географског порекла и да онда са произвођачима ових производа гради једно дугорочно партнерство. Тим кораком локална самоуправа жели да омогући амбијент како би ови производи могли да се даље развијају, као и да би произвођачи могли да расту. Заједно са растом ових произвођача, развија се и расте локална самоуправа.

Пројекат „Дијалогом до ОриГинал производа“ се спроводи у оквиру пројекта Дијалог промена којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.