Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

29.03.2022.

Одржана конференција: Ковидократија – две године касније

“Према истраживању јавног мњења које је Београдски центар за безбедносну политику спровео у септембру прошле године, 18% грађана Србије и даље не верује у постојање корона вируса, а 24% грађана се није вакцинисало нити има намеру да то уради уопште. То је последица бројних завера и ширења лажних вести. Апелујемо да се кампања за имунизацију побољша јер пандемија и даље није готова. Напротив, поново узима маха у Кини, Јужној Кореји и широм Западне Европе и питање је тренутка када би нови талас могао да се прелије и на Србију”, истакао је виши истраживач Београдског центра за безбедносну политику Срђан Херцигоња на конференцији Ковидократија - две године касније у четвртак, 28. марта 2022. године. 

Током конференције је истакнуто да је од великог значаја да се након предстојећих избора што пре формирају институције.

“Битно је да се настави са борбом против овог вируса, а да би се то десило, институције морају да раде свој посао. Кризни штаб је формиран као привремено радно тело Владе и његов претежни део чине људи чије функције су политичке. То тело неће моћи да функционише у ситуацији када Влада није формирана”, истакла је Миља Димитријевић из Синдиката лекара и фармацеута Србије.

На конференцији је наглашено да су формирање и рад Кризног штаба проблематични, јер се у јавности управо Кризни штаб препознаје као главно тело за управљање пандемијом а његов рад је легитимизован и легализован тек крајем 2020. године Насупрот томе, постоји стално тело предвиђено Законом о заштити становништва од заразних болести и које би требало да се састоји од стручњака и не зависи од било каквих изборних промена, а то је Републичка стручна комисија за заштиту становништва од заразних болести.

“Нова Влада би требало да крене са применом Закона о заштити становништва од заразних болести и формира Стручну комисију уместо Кризног штаба. Треба престати са дуализмом форми. То није рационално, а није ни ефикасно,” истакла је Димитријевић.

Током конференције је истакнуто да је неопходна рационална употреба средстава и улагање у здравство јер форма без суштине не значи ништа. Нови објекти су форма, а суштина је кадар – здравствени радници који ће лечити И збрињавати пацијенте. Треба улагати у кадар, обезбедити и одобрити специјализације. Истакнуто је да је похвално то што су здравствени радници запослени, али велики број ових запослења је на одређено, што изазива велику неизвесност.

Београдски центар за безбедносну политику и Синдикат лекара и фармацеута Србије су израдили анализу управљања пандемијом која ће, заједно са препорукама за потенцијалне сличне кризе у будућности бити представљена почетком јуна. Као један од проблема у изради анализе истакнута је затвореност надлежних институција, које и даље нису одговориле на захтеве за приступ информацијама.

Конференција је организована у оквиру пројекта „Управљање пандемијом – научене лекције за сигурнију будућност”, који се спроводи у оквиру пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена”, уз финансијску подршку Европске уније.