Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

10.12.2021.

Удружење студената са хендикепом одржало конференцију „Положај ученика и студената са хендикепом“

Удружење студената са хендикепом одржало је 6. децембра 2022. године конференцију „Положај ученика и студената са хендикепом у Србији“ у оквиру пројекта „Дијалог за развој инклузивних политика у области ученичког и студентског стандрарда за ученике и студенте са хендикепом у локалним заједницама“.

На конференцији су говорили извршни директор Удружења Милан Јанковић, представница Поверенице за заштиту равноправности Јелена Котевић, представник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Зоран Крчмар, асистент развојних програма Удружења студената са хендикепом Милош Селаковић и председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић.

Било је речи о недостатку системске подршке за ученике и студенте са хендикепом и представљени су резултати истраживања о конкурсима за стипендије јединица локалних самоуправа који показују да само 14 од 98 јединица локалних самоуправа које додељују ученичке и студентске стипендије препознају младе са хендикепом као групу којој је потребан неки вид подршке у остваривању права. Наглашено је и зашто недостатак инклузивних политика у конкурсима за ученичке и студентске стипендије представља вид дискриминације. Представница Повереника за заштиту равноправности Јелена Котевић указала је да је дискриминација особа са хендикепом општеприсутна у друштву и наводи да је број притужби због дискриминације по основу хендикепа већ годинама на првом месту. Председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић представила је активности организације које подстичу равноправно укључивање студената са хендиекпом у студентску политику. Са друге стране, представници Удружења студената са хендикепом истакли су да је минимални ниво тренутне подршке која постоји за младе са хендикепом довео до тога да су они минимално и укључени у друштвене активности у свим областима и да је једини начин да се повећа ниво укључености младих са хендикепом у друштву јесте обезбеђивање системских видова подршке.

Удружење ће се кроз пројекат у наредном периоду ангажовати да креира предлог инклузивних политика и након тога организује округле столове с кључним актерима како би се тај предлог финализовао и како би јединице локалних самоуправа могле да га потенцијално усвоје. Такође, Удружење ће организовати и регионалне конференције и едукације за запослене у локалним самоуправама како би на адекватан начин примењивали инклузивне политике.

Пројекат се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.