Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

14.03.2022.

Састанак са спортским савезима Србије на тему унапређења процедура заштите деце од насиља у спорту

Ужички центар за права детета је 11. марта 2022. године одржао још један састанак са представницима неколико различитих спортских савеза у Србији у циљу информисања и иницирања дијалога за унапређење политика и процедура заштите деце од насиља у сектору спорта. 

Марија Петровић, адвокатица, мастер за права детета и чланица радне групе за израду модела протокола за заштиту деце од насиља у спорту, презентовала је кључне елементе Предлога практичне политике за безбедност и заштиту деце од насиља у спортским активностима. Било је драгоцено чути искуства и мишљења професионалаца који раде са децом у домену спорта по питању процедура заштите деце. Представници спортских савеза дали су своје виђење проблема и предлоге за превенцију насиља. Сагласни су у томе да је неопходно успостављање процедура заштите, јер је то све чешће услов учешћа клубова у међународним такмичењима.

Будући да су спортски савези  важни актери у погледу комуницирања правила и стожери њихове доследне примене, ови састанци су били почетни, али важни кораци у дефинисању вредности, принципа, циљева и процедура на којима треба да се заснива систем заштите деце од насиља у спорту.

Ова активности се реализују у оквиру пројекта „Дијалогом до унапређених политика заштите деце од насиља у спорту“ који се спроводи уз подршку Европске уније у оквиру програма Дијалог промена, а којим координира Београдска отворена школа.