Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

04.04.2022.

Eмисијe YOUTHE – подкаст о каријерном развоју и запошљивости младих

Циклус емисија YOUTHE, на подкасту КРАК Едукативног центра - Крушевац, реализује се у оквиру пројекта "Гаранције за младе у локалним политикама и пракси". YOUTHE је део комуникационе кампање пројекта и до сада је креирано осам емисија, у којима релевантни саговорници преносе своја искуства и примере добре праксе у домену унапређења запошљивости, запошљавања младих и њиховог каријерног развоја.

Са Немањом Јовичићем из Развојног бизнис центра Крагујевац, гостом емисије YOUTHE 1 било је речи о проблемима са којима се млади суочавају у процесу транзиције из образовања у свет рада и како им олакшати тај процес.

За YOUTHE 2, Марија Тиосављевић из Удружења психолога Нови Пазар говорила је о услугама које пружају младима и изазовима на каријерном путу младих у том граду. Job Info centar Пирот бави се програмима запошљавања младих, каријерним вођењем и саветовањем и обукама на радном месту, а о томе је у YOUTHE 3 govorio Марко Ценић.

Са Немањом Главинићем из “Достигнућа младих у Србији“ (Junior Achievement Serbia) разговарало се о значају предузетничког образовања у YOUTHE 4, зато што ова организација примарно имплементира програме предузетничког образовања у средњим школама. 

Гоћша YOUTHE 5 Мирјаном Бојанић из програма "Знањем до посла" (Education to Employment) говорила је о досадашњим резултатима, плановима за наредни период, као и процесима на националном нивоу који су у вези са младима и запошљавањем. 

У YOUTHE 6 Снежана Павковић из Тимочког клуба говорила је о активностима ове организације на подстицању запошљивости и запошљавања младих у источној Србији, као и о трендовима на тржишту рада и приликама за запошљавање младих у овом делу земље.

Гошћа емисије YOUTHE 7 била је Валентина Антић, консултанткиња у UNICEF-овом програму за младе за развој волонтирања. У овој емисији је било речи о активностима које UNICEF спроводи у програму за младе, бенефитима волонтирања за лични и професионални развој младих, као и о важности волонтирања у процесу преласка из образовања у свет рада.

У осмој емисији YOUTHE 8 разговарало се са Ненадом Стојановићем, једним од оснивача организације Проактив и Дели простора за креативно деловање из Ниша. Како и шта раде са младима на селу, са младима који се баве креативним индустријама и како им помажу да започну свој сопствени бизнис сазнајте у најновијем издању емисије YOUTHE.

Пројекат „Гаранције за младе у локалним политикама и пракси“ се спроводи у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.