Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

09.03.2022.

Предлог Одлуке о отвореним подацима града Панчева у завршној фази

Центар за едукацију и транспарентност - ЦЕТРА је у фебруару 2022. године одржано трећу седницу међусекторске Радне групе која окупља представнике локалне самоуправе и доносиоце одлука из градске управе града Панчева, као и представнике локалних удружења и стручњака који се уско баве дигитализацијом, управом и технологијом отворених података.

Коментарисане су и унете додатне измене одлуке о отвореним подацима, која ће бити предложена као део Стратегије отворених података Града Панчева. Одлука је, такође, прослеђена и спољном ментору на пројекту, ради додатних измена, а у међувремену се очекује и завршетак анализа  младих истраживачица на пројекту о употреби отворених података у јавним институцијама.

Подсећамо да, у овом моменту, наш град нема ниједну актуелну локалну политику/стратегију/пропис који регулише ову област. Објављивање информација јавног сектора у облику отворених података ствара битну претпоставку за значајно учешће грађана и организација цивилног друштва у овом процесу.

Процедура отварања података је и даље нова за већину доносиоца одлука у јединицама локалне самоуправе у Србији, пре свега услед релативно ограниченог искуства, спорадичне праксе и недовољних сазнања у вези са користима, трошковима и препрекама у овом процесу.

Ова активност спроводи се у оквиру пројекта "Развој локалне Стратегије отворених података града Панчева - дијалогом ка бољим локалним јавним политикама" у оквиру пројекта "Дијалог промена" којим координира Београдска отворена школа, уз финансијску подршку Европске уније.