Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Ресурси

Објављена публикација „Полиција по нашој мери“

Када су у питању злочини из мржње према квир особама, службеници полиције имају кључну улогу и одговорност у реаговању на такве злочине. Полиција тако може, и треба да пренесе поруку да ће злочине из мржње одговорно истраживати тако што ће брзо и пажљиво обављати своје дужности, повећавајући шансе за успешно кривично гоњење починитеље ових дела. Још једна веома важна улога полиције у случајевима злочина над квир заједницом је обезбеђивање сталне тачке контаката током фазе истраге и кривичног гоњења, која се обезбеђује кроз успостављање официра за везу са квир заједницом.

Удружење „Да се зна!“ у складу са тим израдило је Приручник за правилно поступање по пријавама противправних инцидената над ЛГБТ+ особама.

Публикација описује постојеће процедуре и изазове у раду полиције са квир особама, са освртом на политички контекст у коме функционишу институције у Републици Србији, и даје низ препорука за изградњу стабилног система подршке и заштите у процесима противправних инцидената мотивисаних хомофобијом и трансфобијом.

 

                                     ПРЕУЗМИ ПУБЛИКАЦИЈУ

Ова публикација је настала у оквиру пројекта „Дијалог промена“, који се спроводи уз финансијску подршку Европске уније. Аутори Ана Петровић и Милош Ковачевић