Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

28.03.2022.

Нови серијал БОШ подкаста: Дијалог о променама

Београдска отворена школа покренула је серијал подкаста „Дијалог о променама“ који ће отпочети нову дискусију о (не)постојању дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти у Србији.

У првој епизоди „Дијалог о променама: Зелени активизам“, активисткиња Кристина Урошевић из организације Крени промени говорила је о важности очувања заштите животне средине и како она утиче на наш свакодневни живот.

Животна средина тренутно је при самом врху интересовања значајног дела грађана Србије. Како је ова тема успела да укључи толики број људи у дијалог о променама? Шта је то што чини питање животне средине посебним у односу на нека друга питања у друштву? Какво је искуство активиста из Крени промени и како усмерити грађанске напоре ка решавању проблема у овој области - сазнајте у првој епизоди путем линка ОВДЕ.

Епизоду је водио Огњан Пантић, координатор пројеката у области Енергије, климе и заштите животне средине у Београдској отвореној школи. 

Друга епизода „Дијалог о променама: Цивилни и јавни сектор - Како до партнерства?“ нам је открила има ли (стварно) дијалога између цивилног и јавног сектора у Србји. Закони у овој области су у последњих неколико година унапређени, али да ли се спроводе у пракси? 

Како би сазнала највеће изазове сарадње цивилног и јавног сектора и предложила решења проблема, Београдска отворена школа спровела је истраживање „Погледи на партнерство“. О томе на који начин јавне власти укључују цивилни сектор у процес доношења одлука, водитељка друге епизоде подкаста и менаџерка на пројектима Београдске отворене школе Милица Шкиљевић разговарала је са истраживачима Владимиром М. Павловићем и Александром Ђуровић.  

Другу епизоду подкаста можете послушати путем линка ОВДЕ.

Серијал „Дијалог о променама“ реализује се у склопу пројекта Београдске отворене школе „Дијалог промена: Подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти“, који је подржан од стране Делегације Европске уније у Србији. Ставови изнесени у епизоди представљају лични став аутора и ауторки и не изражавају мишљења Београдске отворене школе нити Делегације ЕУ.