Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

27.09.2021.

Завршен први дан МLE-а: Дијалог и поверење су најважнији алати сарадње између цивилног друштва и јавних власти

MLE2021

Први дан седме по реду конференције Move.Link.Engage. у организацији Београдске отворене школе завршен је закључком да је изградња поверења између цивилног друштва и јавних власти кроз дијалог - најважнији алат за успостављање квалитетног партнерства. Овогодишњи Move.Link.Engage. започео је причама грађана са друге стране, активних грађана који покрећу промене као и оних због којих те промене настају.

У складу са тим, учесници конференцији могли су да чују од представника Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом (MDRIS) како су се ови појединци, а чак 90 одсто њих прву годину пандемије провело у принудној изолацији, борили са изазовима које је донела пандемија. „Деца са сметњама у развоју и одрасли са инвалидитетом веома су тешко поднели период затварања, јер су полицијски час и немогућност напуштања кућа и станова реметили њихов уобичајен дневни ритам; а родитељи и сродници нису знали како да им објасне због чега су такве мере неопходне. Тек захваљујући притиску родитеља, организација цивилног друштва и независних тела уклоњена је забрана кретања, али са великим закашњењем - тек пред крај ванредног стања“, навела је Снежана Лазаревић из MDRIS-а на панелу који се бавио темом улоге цивилног друштва на путу Србије ка Европској унији.

Поменути панел донео је и дискусију о правима и потребама младих што је тренутно најважније питање омладинских и организација за младе, које прате стање у друштву и знају да свака друга млада особа жели да напусти земљу због потребе за достојанственим животом. Говорници су се сложили да су млади носиоци промена, као и да им је потребно пружити подршку приликом борбе за политике које уређују њихове животе.

Говорници панела који се бавио (не)успешном сарадњом организација цивилног друштва и јавних власти у Србији поделили су своја искуства и практичне предлоге како привући и задржати пажњу доносилаца одлука на теме одрживе мобилности, локалне стамбене политике, цивилне заштите, безбедности деце. Тако је Игор Јурић навео да је власт променила мишљење о усвајању Тијаниног закона тек након што је добила преко 60.000 фотографија грађана са питањем: „Зашто нисте подржали Тијанин закон?”. Говорници су се усагласили око идеје – поверење грађана је кључ мобилизације заједнице, а онда и успеха сваке иницијативе било да се она односила на метар удаљености између бициклиста и возила у Београду, стратегију одржавања зграда у Ужицу или на препознавање самохраних родитеља као приоритетне категорије за социјалну помоћ и подршку у Пироту.

Учесницима се у име Београдске отворене школе обратио извршни директор Милорад Бјелетић, са поруком да овогодишњи MLE доноси приче свих оних који проблеме решавају у име свих, док је разговор модерирао Владимир Павићевић члан Управног одбора БОШ-а.