Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

27.01.2023.

Какав је ваздух у Лесковцу?

На ово наизглед једноставно питање, одговор је компликован. Према званичним подацима локалне самоуправе и марењима, која се врше на три мерна места, ваздух је чист и без загађујућих материјала. Међутим, резултати индикативних мерења ПМ 10 честица, које се врше током 8 недеља у току недеље, показују прекорачење дозвољених вредности ових честица у ваздуху. Тако на сајту града за исти датум можете пронаћи два контрадикторна податка, један који показује да је ваздух био одличан и други да је био изузетно загађен.

Ово није једини проблем у информисању грађана. Резултати са три мерна места објављују се са неколико дана, а резултати мерења концетрације ПМ честица са неколико недеља закашњења. То значи да се на сајту града можете информисати какав је ваздух био у прошлости, али не и каквог је квалитета тренутно.

Због свега овога велики број грађана је поставио своје мерне станице које су повезане са апликацијама, па грађани Лесковца једино путем њих могу да се информишу о квалитету у реалном времену.

Након иницијативе Тима 42, град Лесковац је потписао са Агенцијом за заштиту средине Меморандум у области аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у априлу 2022. године.

Овим документом предвиђено је постављање аутоматске мерне станице помоћу које би се редовно и благовремено обавештавали грађани Лесковца о квалитету ваздуха. Документи које смо добили од Градске управе показују да су услови за постављање наведене станице од стране града испуњени, дозволе прикупљене.

Како у самом Меморандуму није прецизирано када ће мерна станица бити постављена, Тим 42 се обратио с овим питањем Агенцији за заштиту животне средине путем захтева за приступ информацијама од јавног значаја. У одговору који смо добили наводи се да је постављање мерне станице планирано у току 2023. године у оквиру ИПА пројекта, који спроводи Агенција.

С друге стране, проблеми са квалитетом ваздуха могу се видети и према званичним извештајима о здравственом стању Лесковчана. Извештаји Завода за јавно здравље Лесковца већ неколико година уназад указују на велике проблеме изазване загађењем ваздуха. Стопа оболевања за сва респираторна обољења у Лесковцу је већа 2,5 пута у грејној сезони у односу на вангрејну сезону. У зимском периоду, три најчешћа обољења регистрована код Лесковчана су акутни и хронични бронхитис, хронична опструктивна болест плућа и астма.

У међувремену, град је усвојио Краткорочни акциони план за заштиту ваздуха. Тим 42 је покренуо Дијалог за бољи ваздух са свим релеватним установама и организацијама, у циљу заједничког деловања и проналажења адекватних решења за проблем загађења ваздухау овом граду.