Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

11.01.2023.

Ускоро формирање смедеревске „Мреже за ваздух“

Под окриљем пројекта “Зелени комбинат” у Смедереву ће бити основана „Еколошка мрежа“. Ово је значајно за локалну заједницу првенствено због тога што је успостављање дијалога препознато као преко потребна, а до сада никада успостављена пракса у решавању проблема прекомерног загађења ваздуха у граду који се са неповољним трендовима у овој области суочава већ деценијама уназад. 

Смедеревска “Мрежа за ваздух” је осмишљена као својеврстан савет, посебно формирана група коју чине на националном нивоу препознати експерти у области заштите животне средине и квалитета ваздуха као и стручњаци и истраживачи из области медицине и биологије, затим представници активистичких удружења која се баве овом проблематиком, локалне самоуправе које су доносиоци важних одлука и локални новинари са вишедеценијским искуством у раду и истраживањима на тему загађења ваздуха у Смедереву. 

Ова група ће бити форум, место отвореног и слободног дијалога, чији ће учесници кроз размену мишљења, ставова и информација, којима свако у својој области рада располаже, заједно доћи до потенцијалих и реално остваривих решења за веће помаке у заштити здравља и животне средине. Оснивање  “Мреже за ваздух” је планирано за 25. јануар од 16 сати у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву.