Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

17.11.2022.

Сомборски едукативни центар одржао конференцију „Јавне политике у области унапређења положаја деце”

Сомборски едукативни центар организовао је 15. новембра конференцију под називом „Јавне политике у области унапређења положаја деце”.  

Присутнима су се обратили: Срђан Влашкалић и Ивана Бараћ испред Сомборског едукативног центра, Антонија Нађ Косановић, чланица већа за област спорта, деце, омладине и здравства Града Сомбора, Бојана Нешовић испред Канцеларије за младе Града Сомбора и Саша Стефановић, директор Мреже организација за децу Србије.

У току конференције учесницима су представљене активности пројекта „Локалним дијалогом до унапређења системске бриге о деци”. Присутни на конференцији су имали прилику да чују више о процесу израде Локалног акционог плана за децу Града Сомбора, као и о његовом садржају, значају и начину примене.  ЛАП за децу Града Сомбора  је представљен као пример добре праксе сарадње ОЦД, грађана и локалне самоуправе приликом креирања стратешког документа од значаја за унапређење положаја деце у локалној заједници. 

На конференцији су учествовали представници неколико локалних самоуправа и ОЦД са територије Бачке, као и стручњаци из релевантних области. У току  догађаја представници локалних заједница поделили су информације у вези са тренутним стањем и приликама у области креирања, имплементације и евалуације Локалног акционог плана за децу, као и евентуалног постојања и рада Савета за децу.

Након конференције Сомборски едукативни центар ће међу заинтересованим локалним заједницама одабрати две којима ће пружити финансијску и стручну подршку приликом креирања и/или ревизије Локалног акционог плана за децу.

Активности се реализују у склопу пројекта „Локалним дијалогом до унапређења системске бриге о деци” који реализује Сомборски едукативни центар у партнерству са Центром за педагошке иницијативе. Пројекат је финансиран кроз пројекат „Дијалог промена: Подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти” којим координира Београдска отворена школа у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије, Републичким секретаријатом за јавне политике Владе Републике Србије, Центром за јавне политике ЕУ Универзитета у Београду, Олоф Палме Центром као и у сарадњи са Уредом за удруге Владе Републике Хрватске, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Србији.