Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

12.10.2022.

Конференција Дијалог промена - о могућностима и препрекама сарадње ОЦД и јавних власти

ТЕСТ

Београдска отворена школа, уз подршку Делегације Европске уније у Србији организује конференцију под називом „Дијалог промена - о могућностима и препрекама сарадње ОЦД и јавних власти". Конференција ће се одржати у четвртак 3. новембра у Београду у хотелу Зира. Нацрт агенде конференције можете погледати на српском језику АГЕНДА, а на енглеском овде. Радни језици конференције су српски и енглески и биће обезбеђен симултани превод.

Конференција је осмишљена са циљем да се подстакне дискусија о изазовима и перспективама побољшања свеукупног окружења за партнерство између ОЦД и јавних власти. Овај догађај окупиће високе представнике Делегације ЕУ у Србији, попут амбасадора и шефа Делегације Европске уније у Србији Њ. Е. Емануела Жиофреа, представнике Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Министарства заштите животне средине, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Универзитета у Београду, Београдске отворене школе, експерте и ширу јавност.  Разговараће се о постојећим оквирима, праксама и препрекама сарадње између ОЦД и јавних власти у решавању питања, као и искоришћавању развојних потенцијала заједница и покретању и омогућавању неопходних реформи у оквиру процеса европских интеграција Србије. 

Са конституисањем нове Владе и објављивањем Извештаја о напретку Србије у процесу Европских интеграција, поново се јавља потреба за покретањем дискусије о даљем унапређењу свеукупног амбијента за сарадњу између Владе и јавних власти на свим нивоима управљања (од централног до локалног) и цивилног друштва (ОЦД) ради унапређења текућих реформи у Србији, посебно оних које се спроводе у оквиру процеса приступања ЕУ. Учешће и допринос ОЦД у процесима доношења одлука и развоја јавних политика представља једну од кључних претпоставки за развој праксе доброг управљања, подстицање неопходних реформи и неговање демократије у Србији. Партнерство између ОЦД и јавних власти треба да се заснива на принципима међусобног разумевања, једнакости и признавања доприноса сваког партнера у реформским процесима.

Конференција ће послужити као платформа која ће покушати да пружи одговоре на кључна питања у вези са друштвено актуелним темама у Србији, као и о начинима на које се грађани и грађанке могу укључити у процесе доношења одлука.

Уколико сте заинтересовани да чујете примере добре праксе заједничке сарадње цивилног и јавног сектора, изазове са којима се суочавају, као и начине на који се организације уједињују приликом утицаја на доносиоце одлука и промена које су иницирали, придружите нам се 3. новембра.

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ? 

Регистрација је обавезна, и врши се попуњавањем кратког формулара који је доступан ОВДЕ а број места је ограничен. Пријаве су отворене до понедељка 31. октобра 2022. до 17.00h.

Пројекат "Дијалог промена" у оквиру кога се организује конференција подржан је од стране Делегације Европске уније у Србији.