Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

22.07.2022.

Конференција „Изједначавање услова за младе са хендикепом у образовању – право на стипендије“

УСХ

Конференција  „Изједначавање услова за младе са хендикепом у образовању – право на стипендије“ Удружења студената са хендикепом одржана је на Златибору 15. јула у циљу представљања резултата заговарачке иницијативе за увођење ублажених критеријума за младе са хендикепом у конкурсе јединица локалних самоуправа за стипендије ученика и студената.


На конференцији су говорили:


Милан Јанковић, извршни директор Удружења студената са хендикепом


Марина Лукић, координаторка пројеката Београдске отворене школе


Александрар Радосављевић, в.д. помоћник министра за друштвени дијалог, Министарство за људска и 
мањинска права и друштвени дијалог


Слободан Томић, заменик Заштитника грађана


Милун Јовановић, помоћник градоначелника Града Краљева за питања из области људских права


Мирјана Комненовић, Шефица Одељења за социјалну и здравствену заштиту Сталне конференције 
градова и општина
 
Било је речи о циљу пројекта и конкретним примерима ученика и студената са хендикепом којима стипендија представља значајну подршку, резултатима истраживања Удружења, активностима пројекта, као и постигнутим резултатима пројекта. Извршни директор Удружења Милан Јанковић навео је да је значајан број јединица локалних самоуправа позитивно реаговао на иницијативу Удружења и да ће увести ублажене критеријуме које је УСХ предложио. Такође, истакнута је и континуирана подршка кључних актера без којих не би било могуће да се постигну резултати.


Марина Лукић из Београдске отворене школе истакла је важност развијања дијалога који ће омогућити постизање значајних промена за унапређење друштва.


Помоћник градоначелника Града Краљева за питања из области људских права, Милун Јовановић представио је пример добре праксе Града Краљева, који је након сазнања о иницијативи Удружења убрзо покренуо процедуре како би се обезбедило да већ у наредном конкурсу за стипендије постоје ублажени критеријуми за ученике и студенте са хендикепом.


Александрар Радосављевић, в.д. помоћник министра за друштвени дијалог, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог истакао је да је ће Министарство бити посвећено томе да што већи број јединица локалних самоуправа усвоји ублажене критеријуме за ученике и студенте са хендикепом.


Заменик Заштитника грађана Слободан Томић представио је случајеве са којим се ова независна институција сусреће када је у питању заштита права особа са хендикепом и истакао да је неопходно развијати емпатију грађана и грађанки како би се обезбедила сва неопходна подршка за активно учешће особа са хендикепом у друштву.


Мирјана Комненовић, Шефица Одељења за социјалну и здравствену заштиту Сталне конференције градова и општина представила је подршку која је пружена Удружењу у току пројекта, као и активности ове организације које су важне и корисне за побољшање положаја особа са хендикепом.


Удружење студената са хендикепом наставиће да успоставља дијалоге у борби за изједначавање права особа са хендикепом и њихово активно учешће у свим друштвеним активностима.