Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

21.07.2022.

ИнТЕР представио Мониторинг извештај о степену укључености организација цивилног друштва у дијалог са јавним властима код пројеката ЈПП

Интер

Институт за територијални економски развој – ИнТЕР је израдио Мониторинг извештај о степену укључености организација цивилног друштва у дијалог са јавним властима код пројеката јавно-приватног партнерства (ЈПП) који је претходних дана представљен на округлим столовима у Општини Топола, Општини Пландиште и Општини Бечеј.

Мониторинг извештај је доступан на линку:  https://bit.ly/3PqB7uU

“Приметан је тренд пораста броја одобрених пројеката ЈПП у Србији, тако да расте потреба за укључивањем организација цивилног друштва и грађана, јер ЈПП који укључују њих су ефикаснији, ефективнији и одрживији”, показало је истраживање.


Истраживачица ИнТЕР-а, Весела Влашковић, наводи да је “веома важно укључити грађане одмах на почетку, код планирања пројеката. Модел ЈПП уведен је још 2011.г., када је било неколико пројеката, а сада их је 210 одобрених и то ће тек доживети експанзију”, и додаје да јавна комунална предузећа и локалне самоуправе за оне делатности за које немају капацитета морају да раде по моделу ЈПП.


“Искуство је показало да су пројекти у које су укључени грађани и цивилно друштво успешнији и дугорочно имају боље ефекте. Није поента пребацити обавезу приватном партнеру већ је важно да тај однос буде партнерски, јер само тако пројекат може да успе и буде ефикасан”, истакла је Влашковић на представљању резултата пројекта у поменутим општинама.


Извештај је израђен у оквиру пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу” који је финансиран од стране Делегације Европске уније у Србији а којим координира Београдска отворена школа (БОШ).


Циљ пројекта јесте да допринесе демократском развоју кроз унапређење јавних политика и дијалога у области јавно-приватног партнерства у Србији, као и већем укључивању организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу.


У пројекту учествују Општине Бечеј, Пландиште и Топола.