Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

13.06.2022.

Одржана регионална конференција Удружења студената са хендикепом у Краљеву

slika 1

Удружење студената са хендикепом одржало је 20. маја у градској управи града Краљева конференцију о значају подршке локалних самоуправа у виду стипендија за младе са хендикепом.


Конференција се реализовала у оквиру пројекта Удружења подржаног од стране Београдске отворене школе, а чији је циљ успостављање дијалога за увођење инклузивних политика (ублажених критеријума) у конкурсе за ученичке и студентске стипендије које додељују јединице локалних самоуправа у Републици Србији. 


Помоћник градоначелника за људска права и социјална питања, Милун Јовановић, рекао да ће Краљево усвојити што пре одлуку о усвајању критеријума и да се посвећује велика пажња да Краљево буде приступачно за све грађане. Потпредседник СКОНУС-а, Огњен Обрадовић, истакао је да је на састанку са министром финансија Синишом Малим договорено да од следеће школске године особе са хендикепом које уписују мастер студије могу бити на буџету захваљујући упису преко афирмативних мера. О положају особа са хендикепом при остваривању својих права говорила је локална омбудсманка Ксенија Гочанин, о начину на који њена канцеларија улаже напоре да особе са хендикепом што пре остваре своја права без великих законских препрека. Милан Јанковић, извршни директор Удружења, скренуо је пажњу на изазове приликом запошљавања и о значај подршке студентима уопштено, а нарочито студентима које се због своје врсте хендикепа сусрећу с великим бројем баријера. Представљени су и предлози ублажених критеријума за конкурсе за стипендије јединица локалних самоуправа, а чије увођење Удружење заговара. 


Кроз све ове теме истакнута је важност да се усвоје договорени ублажени критеријуми за ученичке и студентске стипендије за младе са хендикепом на локалном нивоу.


Удружење ће у наредном периоду одржати бити организовани тренинге за особе запослене у јединицама локалних самоуправа у циљу њиховог оснаживања за примењивање инклузивних политика и доприношење развоју инклузивног друштва.