Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

10.06.2022.

Одржана регионална конференција Удружења студената са хендикепом у Нишу

slika 1

Удружење студената са хендикепом одржало је 18. маја ЕУ инфо Поинту у Нишу конференцију о значају подршке локалних самоуправа у виду стипендија за младе са хендикепом.


Конференција се реализовала у оквиру пројекта Удружења подржаног од стране Београдске отворене школе, а чији је циљ успостављање дијалога за увођење инклузивних политика (ублажених критеријума) у конкурсе за ученичке и студентске стипендије које додељују јединице локалних самоуправа у Републици Србији. 


Милан Јанковић, извршни директор Удружења студената са хендикепом, представио је предлоге ублажених критеријума, као и резултате истраживања о постојећим конкурсима и актуелној ситуацији у јединицама локалних самоуправа.


Александар Радосављевић, в.д. помоћник министра за друштвени дијалог, скренуо је пажњу на одговорност јавних управа на различитим нивоима и њихових служби и указао колико је заправо значајно да оне буду много одговорније. Истраживање Удружења препознато је као одличан пример, односно полазна тачка за даље деловање и да би цивилно друштво требало да настави овакву праксу.


Београдска отворена школа као и до сад је спремна да подржи иницијативе цивилног друштва што показује и приликом подршке Удружењу кроз пројекат Дијалог промена, захваљујући пре свега подршци ЕУ, истакла је Марина Лукић као представник ове цивилне организације.
Нешто више о механизама који су на располагању грађанима кроз постојање институције локалног омбудсмана говорила је омбудсманка Града Ниша Катарина Митровски.


Модераторка конференције била је активисткиња Удружења, Весна Вукас.


Удружење ће у наредном периоду одржати још једну регионалну конференцију, а након тога ће бити организовани тренинзи за особе запослене у јединицама локалних самоуправа у циљу њиховог оснаживања за примењивање инклузивних политика и доприношење развоју инклузивног друштва.