Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

20.05.2022.

Четврта седница Радне рупе изнедрила коначан текст нацрта Одлуке о отвореним подацима града Панчева

slika

Завршена је четврта седница међусекторске радне групе која окупља представнике локалне самоуправе и доносиоце одлука из градске управе града Панчева, као и представнике локалних удружења и стручњака који се баве дигитализацијом, управом и технологијом отворених података.
 
17. маја 2022. године је у просторијама “Синхро" хаба одржана последња седница Радне групе, током које је потврђен коначан текст нацрта Одлуке о отвореним подацима.  Уз нацрт Одлуке коментарисани су и аналитички извештаји четири младе истраживачице, које су кроз пројекат испитале стање и капацитете институција и установа Града Панчева да отварају податке према јавности. 
 
Панчево нема ниједну актуелну локалну политику/стратегију/пропис који регулише област отворених података. Објављивање информација јавног сектора у облику отворених података ствара битну претпоставку за значајно учешће грађана и организација цивилног друштва у овом процесу.
 
Процедура отварања података је и даље нова за већину доносиоца одлука у јединицама локалне самоуправе у Србији, пре свега услед релативно ограниченог искуства, спорадичне праксе и недовољних сазнања у вези са користима, трошковима и препрекама у овом процесу. Током јуна месеца 2022. године очекује се да Жарко Дакић, члан Радне групе и градски већник за информационе технологије и локалну самоуправу, поднесе предлог Одлуке о отвореним подацима пред Градско веће града Панчева на одлучивање.