Овај пројекат финансира Европска унија
Овај пројекат финансира Европска унија

Вести

23.03.2022.

Погледи на партнерство: Има ли (стварно) дијалога између ОЦД и власти?

Београдска отворена школа (БОШ) у уторак 29. марта у 12.00 часова у Енвој конгресном центру организује представљање резултата истраживања „Погледи на партнерство: Јавне политике, прописи и праксе учешћа организација цивилног друштва у процесима доношења одлука“.

У истраживању су учествовали представници 14 министарстава, 62 јединице локалне самоуправе и 124 организације цивилног друштва (ОЦД). Истраживање пружа податке о питањима попут:

  • Да ли државна управа и локална самоуправа укључујy представнике цивилног друштва у процес доношења одлука?
  • Да ли су представници јавних власти упознати са прописима који их обавезују да укључе цивилно друштво у доношење одлука?
  • Шта организације цивилног друштва препознају као највећу препреку у сарадњи са јавним властима?
  • Шта нам показује анализа правног оквира – да ли постоји усклађеност прописа?

Након представљања истраживања следи панел дискусија у којој ће учествовати представници примера добре праксе сарадње цивилног и јавног сектора - Драган Рогановић, председник Асоцијације за развој ибарске долине и Марко Живковић из општинске управе града Краљева. Панел ће модерирати Владимир М. Павловић – Саветник за јавне политике у Београдској отвореној школи. Циљ овог панела је да информише кључне циљне групе, као и ширу јавност, о кључним резултатима истраживања и препорукама за унапређење сарадње између ОЦД и органа јавних власти и самим тиме оствари шири утицај на на квалитет и садржај дијалога о јавним политикама, између цивилног друштва и носиоца јавних власти у Републици Србији.

Уколико сте заинтересовани можете се пријавити до понедељка, 28. марта попуњавањем следећег формулара: ОВДЕ

Панел се спроводи унутар пројекта „Дијалог промена: Подршка реформама кроз сарадњу организација цивилног друштва и јавних власти“ који спроводи Београдска отворена школа. Пројекат је подржан од стране Делегације Европске уније у Србији, и биће реализован у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Републичким секратаријатом за јавне политике, Центром за јавне политике ЕУ Универзитета у Београду, Олоф Палме Центром као и са Уредом за удруге Владе Републике Хрватске.